Heuvelland

Heuvelland is een oase in Vlaanderen met voor ieder wat wils: wandelen met ongelooflijke vergezichten, fietsen in ons golvend landschap, mountainbiken door onze bossen, paardenwandelingen over berg en door dal, een bezoek aan de Commandobunker of Bayernwald, een terrasje doen of iets lekkers gaan eten.

Ga gerust op ontdekkingstocht naar al dat moois en lekkers dat Heuvelland te bieden heeft.

Begin bij het vernieuwd bezoekerscentrum, het ideale startpunt om onze streek te verkennen.

Vakantiewoning in Heuvelland

Ontdek de streek

Ieper

Ieper is een stad van en voor liefhebbers. Van historisch erfgoed en een bijzonder rijke geschiedenis, maar ook van flaneren door het prachtige centrum en genieten van culinaire hoogstandjes.

Als vredesstad bewaart Ieper de band met het oorlogsverleden bewust, omdat het essentieel is voor iedereen die over oorlog en vrede wil spreken. Ieper spant zich in om de vele slachtoffers van de oorlog in herinnering te brengen en te houden.

Zo vindt de Last Post elke avond om 20 uur plaats onder de Menenpoort, als eerbetoon aan hen die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog.

Poperinge

Poperinge staat vooral bekend voor zijn hop, zijn bieren en zijn typische Poperingse specialiteiten. Denken we maar aan de lekkere hennepot en de wereldvermaarde hopscheuten.

De gezellige cafeetjes en restaurants laten je genieten van deze lokale specialiteiten. Tijdens de vele activiteiten, concerten en feesten leer je het gastvrij Poperinge écht kennen... Binnen de kortste keren ben je er je hart verloren.

De sporen van de eerste wereldoorlog zijn hier ook nog duidelijk aanwezig: Lyssenthoek Military Cemetry, de dodencellen, Talbot House,...

Over de "Schreve"

De Schreve is de dialectische benaming voor de Belgisch-Franse grens. Een overstap naar Frankrijk met dorpjes en steden zoals de Catsberg, Cassel, Bergues en Rijsel lonen zeker de moeite. Er zijn tal van lekkere restaurants en caféetjes in de buurt om volop te genieten van een lekker streekbier of een straffe picon.

Ga terug in de geschiedenis van de smokkel en ontdek de Blauwers en Kommiezen.

Leuke adresjes

Bezoekerscentrum 'Het Heuvelland'

Start je bezoek aan Heuvelland in het kindvriendelijke bezoekerscentrum waar het landschap van de Kemmelberg wordt voorgesteld. Tal van sfeerbeelden en toeristische info helpen je op weg voor een onvergetelijke uitstap in Heuvelland.

Fietsen in en om Heuvelland

De onmisbare fietsnetwerkkaart leidt je ruim 1110 km langs de leukste plekjes in de Westhoek.

Wandelen in en om Heuvelland

Het wandelnetwerk Heuvelland kan in beide richtingen worden afgestapt. Je wandelt van knooppunt naar knooppunt en bepaalt zelf je traject door de West-Vlaamse en Frans-Vlaamse Heuvels.

Proeven

Ontdek leuke plaatsjes om te genieten van lokale lekkernijen of een smaakvol streekbiertje.

Piconroute

Tijdens de Piconroute reis je langs beide kanten van de grens met één grote referentie, Picon. Op elke halte valt er iets bijzonders te beleven.

Zetellift Cordoba

De zetellift biedt een uniek zicht op Heuvelland en weg van alle drukte zweef je boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts en geniet je van een panoramisch uitzicht.

Belvedère Uitkijktoren

De Belvedèretoren is de blikvanger van de Kemmelberg. Het uitzicht is er adembenemend: je staat er 170 meter boven de zeespiegel! Je kan er 40 km ver kijken.

Bayernwald

In het Croonaertbos in Wijtschate (Heuvelland) is een stuk van een Duits loopgravenstelsel te zien. Bayernwald is gereconstrueerd op basis van archeologisch onderzoek en laat je 10% van de oorspronkelijke constructie uit WO I zien.